2009. július 2., csütörtök

Twitter: szolgáltatások garmada

OK, aki meglátja, mi az a Twitter, nem is nagyon fogja használni. Mert első nézésre az egész olyan, mint egy üres üzenőfal. Ha elküldesz egy üzenetet (elég keveset egyszerre), akkor az megjelenik a faladon. Ha valakit követsz, akkor annak a frissen beírt üzenetei megjelennek az üzenőfaladon. Ebből következik, hogyha valaki meg téged követ, akkor az általad írt üzenetek megjelennek az üzenőfalain.
Ez az egész úgy tűnik, mint egy kicsinyke kis blog (nem véletlenül nevezik mikro-blognak). Leírod, mit csinálsz éppen, vagyis azt írsz, amit akarsz. Igenám, de sok-sok aprócska kis lehetőség fekszik benne.

Az egyik a Trending Topics nevű alapszolgáltatás. Ha felmész a Twitterre, akkor itt találod meg azt a hírt, ami népszerű. Michael Jackson halálának a hírét is innen lehetett a leggyorsabban megtudni, mert már mindenki a Twitteren erről beszélt. Hogy hírértékű-e az, amit itt látsz? Nos, nem egészen. Ez olyan, mintha pletykálkodna az ember, nem biztos, hogy van igazságtartalma is. Jeff Goldblum például ezzel viccelte meg az embereket: elkezdték a barátai terjeszteni, hogy ő eltűnt, meghalt, majd a barátaival a Comedy Centralon csináltak egy vicces jelenetet erről...

Az alapszolgáltatásokon kívül vannak még olyan honlapok, melyek a Twitteren alapulnak. Nemrégiben írtam pl. a Turulcsiripről, meg a Twitter-csoportokról, de ezek csak a hab a tortán. A Twitpic.com-ra ha feltöltesz egy képet, akkor a kép linkjét beillesztik az üzenetedbe. Így tulajdonképpen megosztottad a képeidet a Twitteren. Ugyanez videónál a Twiddeo.com, és zenénél a Twiturm.com, és bármilyen fájloknál a TweetCube.com! Így már olyan a Twitter, mint egy fájlcserélő központ...

Ennek korántsincs vége. A Tinychat.com-nál saját csetszobát tarthatsz fenn, webkamerával és hangközvetítéssel, és Twitter-es barátaidat hívhatod ide egy üzenettel. A Tinychat persze nemcsak Twitterezők számára érhető el: embed által felhasználható akár a blogodhoz is.

Hamár blog. Korábban már említettem egy szolgáltatást, a TweetFeed.com-ot, mellyel automatikusan felküldheted a Twitterre a blogodba és más általad olvasott blogok friss bejegyzéseit (RSS). Most egy másik szolgáltatást, a TweetMeme.com-ot hozom fel. Ennek a lényege előttem meglehetősen ködös. A blogodba beszúrsz egy "retweet" gombot, és azon kívül, hogy válaszolnak neked a Twitteren keresztül, a honlap még egy statisztikát is vezet. A TweetMeme így kiadja a "legismertebb írás a Twitterezők között" ranglistát, de állítólag a gomb használatával reklámozod is a honlapodat. Érdekes, de nem látom különösebb értelmét - talán Princess megadja a választ...

Végezetül a Twitter csoportok egy érdekes felhasználásáról: a TweetMyGaming.com azokat a csoportokat gyűjti össze, amik számítógépes játékokról szól. Hasonló a turulcsiriphez, de csak azokat az üzeneteket jeleníti meg, amelyik csoporthoz hozzászóltak. Van SL-es aloldala is, ahogyan van minden ismert játékhoz, így a World of Warcraftnak is.

Sok más felhasználási módja van már a Twitternek - engem legutóbb valami Maffia-játékhoz hívtak, ami a Twitteren alapul. Lassan így már olyan lesz, mint egy közösségi nagy játszótér, csak elég ismerőst kell hozzá szerezni. Legközelebb erről is fogok postolni, ha meglesz a kellő tapasztalatom hozzá - mármint a Twitteren alapuló játékokon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése