2009. augusztus 9., vasárnap

A fórumos szerepjátékról

Zakkant említette a fórumos szerepjátékot, és mindjárt mondom is, hogy mi a gondom vele...
Adott egy fórum, ahol több játékos belekezd egy történetbe. A dolog hasonló a szerepjátékhoz, adott egy mesélő, aki felvázolja a történetet, és a játékosok, akik a saját szereplőjüket irányítják a történetben. A dolog működne is, de néhány dolog úgymond hiányzik.
Az egyik, hogy igazán csak akkor működik, ha minden játékos és mesélő az adott időpontban jelen is lenne - pont mint egy asztali játéknak, nem működik, ha nincs ott az illető. Ha egy játékos nincs ott, akkor nincs gond, akkor éppen más dolga akadt a karakterének is, mondjuk el kellett mennie a mesteréhez fontos üzenetet küldeni, vagy tanulni ment, blabla... Meg lehet csinálni persze azt is, hogy ez az egyszerre-egyidőben tényezőt kiiktatni, de akkor meg a mese húzódik el annyira, hogy a játékosok rá is únnak. Csakhogy ha egyszerre-egyidőben vagyunk, a fórumoknál figyelni kellene azt is, hogy van-e úgy esemény.
A másik problémám az úgynevezett szerencse kérdése. Komolyan el lehet hinni azt, hogy valaki úgy csinálja a kockadobásokat gépnél, hogy nem csal közben? Vagy nem ír be egy sebződést, mert nem látja senki. Komolyan rá kell terhelni minden ilyen munkát a mesélőre, akinek ennél több baja is van? Szóval nem, de biztos van rá megoldás - olyan, ami mindenkinek jó.
Természetesen kerestem egy olyan honlapmotor-t, amivel ezek a gondok talán megoldhatóak (de az egyszerre-egyidőben vagy mindenki-akkor-amikor-akar problémát szerintem ez se oldja meg), kipróbálni még nem próbáltam ki. RPG-Nuke a neve, egy PHP-Nuke változat fórumos szerepjátékokra kihegyezve. Egy honlapot kell hozzá regisztrálni valahol, feltölteni a fájlokat és gondolom, élesíteni, majd beüzemeltetni, átformálni. Kb. annyira bonyolult lehet, mint egy e107 vagy egy Joomla oldal...

Más. Néhányan szerepjátéknak tekintik az olyan oldalakat is, ahol valaki belekezd egy történetbe, majd valaki más folytatja, majd még többen csatlakoznak. Ezekből is születhetnek jó kis sztorik, de előfordulhat ennek az ellenkezője is. Olyan ferdítések születhetnek, aminek az eredménye az, hogy elkezdődik egy nagy vitatkozás, és a végén mindenkinek elmegy a kedve az egésztől. Ugyanez lehet az eredménye annak is, ha valaki nem működik együtt a többi íróval, és nyakatekert (viszont helyénvaló) dolgokat ír bele, melynek a logikáját csak ő érti. Annakidején én is kedveltem az ilyen oldalakat, sőt, írtam is történetet - nemcsak fórumszinten, hanem levelező-listák is születettek hasonló alapon. De ez már nagyon rég volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése