2009. augusztus 24., hétfő

Texas Hold'em Poker Facebook-on és Iwiw-en

Aki figyelte a Tumblr oldalamat, az észrevette, hogy kutatni kezdtem olyan honlapok után, ahol meg lehet ismerkedni a póker-szabályok után. Mert ugyan az 5 lapos pókert ismerem, de ezt a texas-i változatot nem annyira. Pedig a szabályok egyszerűek...
Magyar nyelvű oldalt kerestem, ahol egyértelműen és pofonegyszerűen kiderülnek a szabályok. Találtam is egyet, Pókerszabályok a címe. Nem valami agyondizájnolt, az tény, de sokkal egyszerűbben magyarázzal el az erősségi szinteket, mint egy amerikai oldal. Az amerikaiak ugyanis még azzal is variálják, hogy melyik a legnagyobb lapod, amelyik nincs benne a kombinációban, és így tovább.
Amikor elkezdődik a játék, kapsz az osztótól két lapot, és az osztótól balra ülő két embernek kötelező tétet raknia. Utána vagy tartod, vagy emeled a tétet vagy bedobod, vagy ha még senki sem rakott le tétet, akkor passzolsz. Az ALL IN (legendás mondat Gyuri bácsitól) az, hogy minden pénzedet felrakod!
Miután már mindenki tartotta a tétet, aki bent maradt, jön az első három közösen felhasználható lap. Ezután ismét tétek jönnek, ha az lezárult, akkor jön a negyedik lap, tétek lerakása után pedig az ötödik lap. Ekkor jön az utolsó tét, és végül a megmutatás.
A lényeg, hogy a kezedben tartott lapokból és a lenti 5 lapból össze kell hoznod egy olyan 5 lapos csomagot, amiben a te kombinációd a legerősebb. Ha csak egyvalakinek van kombinációja, akkor az a játékos viszi az összes pénzt. Ha több embernek van kombinációja, akkor a legerősebb viszi a pénzt. Ha viszont senkinek sincs kombinációja, akkor is a nálad lévő legerősebb lappal el lehet vinni az összeget. Ha ugyanolyan kombinációtok van, akkor a kombinációkban szereplő legerősebb lap a szempont.
A kombinációk sorrendje egyszerű, csak én néha felcserélem: egy pár, két pár, drill (három egyforma), sor/straight (pl. 3,4,5,6,7 szín nem számít), szín/flush (minden lap ugyanolyan színű), full (három egyforma és egy pár), póker (négy egyforma), színsor/straight flush (azaz a szín egyforma, és sorozat) és végül a royal flush (azaz 10,J,Q,K,A és azonos színben!!!).


Ugyebár én nem vagyok híve az ilyen honlapoknak, mert hát lehet nagyokat bukni rajta. De TÉT nélkül imádok játszani - de istennek se akarom sehol sem megadni a bankkártyaszámomat. Szerencsére van pókerasztal a Facebook-on is és az Iwiw-en is. Facebooknál érdemes a szabályokat böngészgetni, mert a kifejezések angolul szerepelnek, míg az Iwiw-en mindez magyarosítva van. Nekem a Facebook alkalmazása jobban tetszik, valahogyan dizájnosabb. A különbség is annyi a kettőben, hogy Facebooknál szobát kell keresned, Iwiwnél személyt, aki pókerasztalt nyitott. Az előbbinél kereshetsz erősség szerinti szobákat (a newbie itt is newbie), míg az utóbbinál nem tudhatod, mennyire erős játékosok ülnek ott. A Facebooknál le kell ülnöd a székre, meg kell venned a székedet - azaz ennyi pénzt költhetsz maximum ott.


Ha már tagjai vagyunk valamelyik közösségi honlapnak, érdemes gyakorlásként, vagy pusztán tétnélküli játékként kipróbálni ezeket az alkalmazásokat. Taktikaként annyi mondanék, hogy az első két lapnál ha van nálad nagy lap, akkor érdemes kockáztatni egy kicsit. Ha pedig mindkettő ugyanaz, akkor méginkább érdemes, mert a tuti kombináció már megvan. PÓKERARC NINCS, ha tehát hiányzik ez a feeling, akkor inkább válassz egy élő pókerpartit! Éppen ezért nem kell mindig hinned azoknak a nagyarcoknak, akik egyből ALL IN-t nyomnak be tétnek, mert nem biztos, hogy nyernek. A lapok kombinációjának erősségi sorrendje mindig legyen szem előtt, így tévedni nem nagyon tévedhetsz. A Facebooknál lehet trükközni, ha nem nagyon akarsz sokat veszíteni. A trükk egyszerű: játék végén felállsz az asztaltól (ekkor besöpröd a számládra a pénzt, amit esetleg nyertél), és visszaülsz (azaz a maximális téted annyi, amennyi a meghatározott). Tökös legények mindig ülve maradnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése