2009. december 11., péntek

Streamelésről Second Lifeban

Azt hiszem, jogilag kéne utánanézni ennek a témának, dehát ha senki sem kér tanácsot semmilyen hivatalos szervtől, akkor csakis az okoskodás folyhat.
Ugyebár az SL-ben a földeknél meg lehet adni egy stream URL-t, ami lehet egy rádió, lehet egy MP3 szám címe. Rádió esetében ez lehet egy webrádió, amit amúgy is meg lehet találni az interneten... vagy egy saját streamcím, ami vagy egy a gépünkre telepített stream-szerver címe, vagy egy bérelt stream-szerver címe és a mi gépünkről menne a zene.

Mindez hogy néz ki jogilag? Ha felületesen nézem, akkor az SL pont olyan zenelejátszóként működik, mint a Winamp. Gondolom ennek le is fizették a jogi költségeit, tehát ebben a tekintetben a Linden fedezve érzi magát. A virtuális kocsmák is inkább mosnák a kezüket, hogy őket nem terheli a felelősség, ha a DJ nem rendelkezik a szerzői jogszervezeteknél engedéllyel. A stream szerverek tulajdonosai a honlapjukon kifejtik, hogy minden felhasználónak magának kell a jogosultságokat a jogi szerveknél beszerezni, valamint a hatóságok számára az IP címeket kérésre kiadhatják. Tehát akárhogyan nézem, sem a Linden, sem a szerverek tulajdonosai nem felelősek, de a hatóságok számára adatokat szolgáltathatnak a felhasználókról. Erről bővebben a second-life.hu fórumán olvashattok.
Ha viszont tüzetesebben átnézzük, ennél sokkal bonyolultabb a helyzet. Ma ha megkérdezel egy kocsmát vezető személyt, akkor bizony ő megmondja (ha nem titkolja), mennyit fizet az Artisjusnak csak azért, mert bekapcsolja a rádiót, hogy legyen háttérzene. Hiszen ez növeli a bevételét. A DJ-nek is fizetnie kell, hiszen ő ezért kapja a fizetését (mellesleg meg is vette a CD-t, amiről a zenéjét összeállította). Ha tehát így nézzük, akkor a helynek is kell fizetnie, meg a DJ-nek is.

Szóval mindenképpen kellene egy olyan jogi szövegnek szerepelnie valahol egy Second Life-fal foglalkozó magyar oldalon, hogy kinek mennyit kell fizetnie, ha DJ-zésre, szórakozóhely fenntartására adja a fejét.
Azért egyvalamit megjegyzek: azért húzza mindenki a száját, mert nem fillérekről van szó. Az Artisjus honlapjáról is letölthető jogdíjközlemény szerint egy webrádiót üzemeltetőnek havonta minimum 8000 Ft-ot kell fizetni. Hogy a MAHASZ-nak kell-e külön fizetni, azt tényleg nem tudom...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése