2009. december 22., kedd

A beígért zenei politika

Ígértem egy kis politizálást, de csakis a zenei élettel kapcsolatban. 2009-ben sokminden történt, sokminden, ami nem tetszett, és sokminden, ami tetszett.
Idén elég sok rádió szűnt meg... Kezdődött elsőként a budapesti PontFM megszüntetésével, hogy átadja a helyét egy technorádiónak. OK, hogy évekkel ezelőtt meg pont nekik volt rossz, amikor a Radio DeeJay szűnt meg, de ha a rockzene örök, akkor miért. Ám a PontFM tovább folytatta az interneten, már a kísérleti stádiumból is kilépett, és a RádióVan jóvoltából már 4 rock csatorna is szól. Ebből az egyik a szerkesztett adás, a másik 3 kérések alapján dolgozik. A honlapjuk se zárt be, szinte hetente adnak új hírt.
Aztán itt van a két nagy rádió bezárásának híre: nincs többé Danubius rádió, nincs többé Sláger rádió. Van helyette Classz FM és Neo FM. Az első a másik két rádióból próbált szerezni magának műsorvezetőket, a többségében Danubiusok át is mentek oda, és tulajdonképpen ugyanaz a műsormenet folyik, mint a Danubius esetében, csak éppenséggel a zenei választék lett más. A Neo-ról nem tudok nyilatkozni, de úgy olvasom a Tumblr-en, hogy jobban tetszik nekik. A Slágert azonban sajnálom, hogy kukába került, mert tényleg nincs olyan (országos) rádió, ahol a régi slágereket lehet hallani. Sosem volt olyan érzésem annál a rádiónál, hogy le kéne kapcsolni, mert olyan szám került elő...
A TV-ben a helyzet továbbra is változatlan: a Music Television már csak a nevében Music - illetve a koránkelők és a későig fennmaradók láthatnak csak zenét rajta. Pedig a magyar változatot mindenki üdvözölte, hiszen már kezdett unalmas lenni az európai, és végre magyar zenét lehetett látni. Erre... Aztán a VH1 délutáni váltása Comedy Central-á, ami lehet, hogy jó, de csak akkor lett volna jó, ha külön csatorna alakulna ki. A Viva természetesen marad olyan, amilyen, fiatalok számára jó, nekem olyan, mint a Danubius TV-ben. A MusicMix (ami régen Max volt) továbbra is kívánságokat teljesít. Halkan megjegyzem, hogy amikor megszűnt a Budapest TV, vártam, hogy milyen lépéseket fog tenni a UPC, hogy mivel fogja betömni azt a bizonyos "-1 csatorna lukat", de még a jövő évi csatornakiosztásában is azt látom, hogy semmi változás nem lesz. Ja, meg sem említettem, hogy a Mezzo-t is átrakták a kiemelt csatornák közé, már akinek a klasszikus zenék jelentenek valamit. Azaz ha klasszikus zenét akarsz nézni, akkor fizess érte...
Keseregtek a magyar zene napján, hogy nincs jó magyar zene, hogy a rádiók nem nagyon játsszák a zenéiket. Persze akiknek nagyon bejött, azoknak itthon nagyon is megy a szekere - gondolok itt a Tankcsapdára és a Kárpátiára. Rockzenére van szükség, de akármilyen zenekar csak akkor lát belőle hasznot, ha fesztiválról fesztiválra jár, vagy kocsmáról kocsmára jár. Fesztiválok pedig vannak, számuk egyre több és több, és a szórakozóhelyek is várják a bandákat. Tehetségkutatók szerencsére továbbra is vannak - hogy legalább ennyivel is fejlődjön a magyar zenei világ. Nemrégiben zárult le pl. a Csillag születik, ahol egy srác nyert, aki Queen dalokkal futott be. Most meg indulni fog az X-Factor, mely állítólag sokkal ütősebb lesz, mint a Megasztár - ha minden igaz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése