2009. december 7., hétfő

Second Life - a tiltások éve

A Second Life a válságnak köszönhetően egyre népszerűbb lett - az emberek inkább a virtuális világokat választják a rideg valóságból menekülve. Viszont ebben az évben nem erről lett híres a Second Life, sokkal inkább az egyre több korlátozásokról.
Korábban is voltak ilyenek, a legnagyobb vihart a szerencsejáték száműzése volt. A legtöbb klub ugyanis fontos bevételi forrásként használta a félkarú rablókat és automatákat. Ennek akkoriban vége lett, de mind a mai napig voltak kivételek. Az egyik ilyen kivétel a ZYNGO és hasonszőrű társai, melynek egyik célja az, hogy pénzt gyűjt, egy BINGO-szerű játékkal szórakoztat, majd a legtöbb pontot elérő játékosnak adja a fődíjat. A másik kivételnek a Sploder számít, főleg akkor, ha nem a véletlen alapján választja ki azt a nyertest, aki a legnagyobb összeget nyeri. Nem is csoda, hogy mindkét játékfajta szinte mindenhol megtalálható.
Idén tehát több ilyen volt... Az egyik ilyen, nagy vihart kavart korlátozás az olcsóbb földeknek szánt szigetek drágítása volt. Ezen szigetek célja eredetileg az volt, hogy szebb szigetformát lehessen kialakítani egy magánszigetnek. Az drágítás oka nyilvánvaló: a szigettulajdonosok nemcsak dekorációnak akarták használni a földeket, hanem klubbok, üzletek számára is. Így a tervet sutba dobták, és kevesebb prímszámot tartalmazó szigeteket kezdtek el árusítani, aminek nem lett igazán sikere...
A másik, szinte mindenkit érintő változás a campszékek betiltása volt - a botok betiltásával együtt. A botok betiltásának oka az volt, hogy ezek segítségével a tulajok felizzíthatták a látogatottsági mutatójukat, és így előrébb kerülhettek a keresőben. Hogy a tulajdonosok még ezzel se foglalkozzanak, campszékeket raktak ki, így aprópénzt fizettek ezért. Igenám, de sokan nem tudtak mással pénzt keresni, csakis a campszékekkel. De aggodalomra nincs ok: sok más olyan pénzkeresési mód van, melyek célja hasonlóak a campszékekéhez, de mégsem azok. Mert mondjuk úgy működnek, mint a Sploderek, véletlenszerűen kap valaki pénzt. Vagy úgy működnek, mint a pénzfák, csak mindenki számára...
A harmadik érdekes módosítás, amit szinte mindenki várt, az a korigazolás. Ha valaki regisztrál a Second Life-ra, hiába mondja magáról, hogy ő 18 éven felüli, attól még nem feltétlenül igaz. Az SL-ben a szex, drog és erőszak csak úgy, mindenféle korlátozás nélkül fent volt, pont úgy, mint az Interneten. A Linden Lab nagy nehez kitalálta, hogy a felnőtt tartalmakat külön szigetre, földekre száműzi, és ha valaki ilyen tartalmat kíván meglátogatni, akkor annak igazolnia kell az SL-ben, hogy ő 18 vagy 21 éven felülinek számít. Ezt megteheti az útlevelével is (nem amerikaiak számára), vagy (amerikaiak számára) érvényes ID-számmal is. A dolog üdítően hat mindenki számára, hiszen így már nem lépten nyomom lehet peep-showkal találkozni, rendesen megtisztította a földeket ez a rendelkezés. Magánterületen azért kérdéses ennek a határozatnak az érvényessége, hiszen ha valaki meghívja a barátnőjét egy kis etyepetyére, akkor mi a teendő???
A negyedik, immáron nagyon húzós határozat a jogvédelem miatt lett bevezetve. Merthogy az SL-ben a valós márkákat is meg lehetett találni anélkül, hogy a valós márka tulajdonosa erről értesítve lett volna. A határozat nemcsak a márkavédelemre vonatkozik, hanem az "inspirált" termékekre is. Nem SL-ezők számára egy magyar példával élek: a PUMA simán beperelhetné a PULI logó kitalálóját. A dolog ha úgy nézzük, üdvözlendő, hiszen így saját márkák kitalálására ösztönöz. Viszont olyat nekem senki se mondjon, hogy valakit nem egy másik termék inspiráljon, és így talál ki újat, akkor ő is büntetendő legyen. Tulajdonképpen ez volt az a határozat, amire én azt mondta, hogy köszönöm szépen, ez még annak a lehetőségét is elzárta előlem, hogy visszatérhessek egyszer egy tribute koncert erejéig - mondjuk nem is tudom, hogy a többi "zenekar" vajon befejezte-e a koncertezéseket...
Hogy azért pozitívat is mondjak: hivatalossá vált a magyarítás, sőt: a Linden Lab rájött arra, nyitnia kell a világ felé: fordítócsoportok segítségével több nyelven is lehessen használni a klienst. Mondjuk az sem ártana, ha a Google Translate szolgáltatása bele lenne integrálva a kliensbe, így sok-sok külföldi számára a nyelvi korlátok megszűnnének.
A jövő dala? Nos, remélem, több korlátozás, új szabály nem fog születni. Tavaly óta ígérik, hogy könnyebben használható felületet fog kapni a kliens: ugyanis némely alternatív kliens sikeresebb lett, mint maga a hivatalos kliens.

6 megjegyzés:

  1. Akkor Télapónak sem lehet öltözni mert vannak Télapók a valóságban. Azért van még néhány dolog amit belehet tiltani. De jó összefoglaló volt.

    VálaszTörlés
  2. A télapó, illetve a Mikulás esete azért ennél jóval egyszerűbb. Ha a Coca Cola miatt a Linden esetleg akadékoskodna - mivel a Santa Claus figura köztudatba robbantása karácsony idejére az ő ötletük - akkor lehetne mondani, hogy akkor tiltsák be világszerte a Mikulást...

    VálaszTörlés
  3. LL nem az egész világot uralja (szerencsére, elég unalmas világ lenne) de Sl-ben betilthatja (amivel hülyét csinálna magából), mert a CCola használja mint reklám figurát (és még sokan mások).

    VálaszTörlés
  4. Nem kell mindent lindenékre kenni.Sajnos az SL sem működhet csak a saját törvényei szerint. Amcsiknak tilos a netes szerencsejáték ezért kénytelenek voltak betiltani az SL-ben is. Az , hogy az europaiaknak adót kell fizetni a szigetek után, szintén az EU és az USA közötti vámszabályok miatt van vagy mifene:-). A márkavédelem sem szorul magyarázatra.Azt hiszem eljön az idő amikor a streamelés sem mehet majd úgy mint eddig.Az SL is RL törvények szerint működik.

    VálaszTörlés
  5. Nem tudom miért tűnt úgy, hogy mindent Lindenre kentem. Tudom, hogy azért hozták létre ezeket a szabályokat, mert kissé jogtalan dolgok működtek ott. Sőt, a legtöbb szabállyal egyet is értek.
    Egyedül a tisztességesen (tehát nem botok segítségével) campelők kitiltásával van némi bajom. RL-ben a Google nem bünteti azokat, akik végigSPAMelik a különböző fórumokat a saját oldaluk linkjével, hogy ezzel is nőjön a keresőben a biztos helyük. Linden miért bünteti azokat a helyeket, akik campet raknak ki? Jó, most hozták azt a szabályt, hogy lehet behozni botot, ha botként van regisztrálva, de akkor sem értem ezt a szabályt...
    A streamek nem lesznek büntetve, mivel ez a dolog kissé átláthatatlan. A streamelés független az SL-től, külön csatornán megy, mindössze az SL-ben lehet ugyanúgy rádiót hallgatni, mintha te a Winampodon keresztül tehetnéd. Lindenék feltételezik, hogy akié a stream szerver, az fizeti az jogdíjat az állama felé, a stream szerverek tulajai meg feltételezik, hogy aki használja rendszerüket, azok nem illegális mp3-akat sugároznak fel, hanem legális másolatokat használnak a tulajdonukban lévő albumokról. Csakis akkor szólhatna bele a Linden, ha maga is működtetne stream szervereket L$-ért cserébe, de ekkor is csak a felhasználóitól kérhetné jogosan!

    VálaszTörlés
  6. Azért ez nem ilyen egyszerű szerintem. Mert ha egy jogvédő szervezet ráveti magát a LL-re akkor két lehetőségük van. Első valahogy igazoltatják a stramelőkkel, hogy minden legális vagy kitiltják őket. A második, hogy valahogy beszabályozzák ami nehéz szóval első megoldás lesz.
    Ha jól tudom akkor Mo.-n egy rádiónak 8, 50-et kell fizetnie egy zeneszámért. Ami kb 8L$, ha ez az összeg helyes akkor mondjuk egy két órás adás alatt lemegy (4 perces számokkal számolva meg némi szöveggel) 24 szám (csak saccolok).
    Az mondjuk 200L$, ha valaki megnézi mennyibe kerül két óra szerver idő, és képes némi számolásra az rájön, hogy nincsen benne a jogdíj (nem tudom mennyibe kerül de sejtem nem túl drága). A jogvédők is ráfognak jönni. Ezért elkezdik csesztetni LL-ot akik pereskedést elkerülendő szabályoznak.
    Egyébként nem olyan nehéz szabályozni csupán az ip címeket kell szűrni. Mehetnek mondjuk a rádiók, meg azok a szerver szolgáltatók akik igazolják, hogy fizetnek jodijat és ezt beépítik az áraikba.
    (Meg hiába feltételez jóhiszeműen a LL, a jogvédők nem azok a jóhiszemű emberek. Nekik tény de még inkább pénz kell.)

    VálaszTörlés