2009. október 29., csütörtök

Nem hallgatok rádiót, ill. a magyar zene harmadjára

Korábban meséltem nektek a magyar zene úgymond gondjairól, bajairól - és akkor háborodtam fel azon, hogy a zene mennyire félre van söpörve. Most újabb esemény következett be: a két legnagyobb zenei csatorna, a Sláger és a Danubius Rádiótól az ORTT elveszi az országos frekvenciákat, és két másik rádiónak adja át. Hogy milyen lesz ez a két rádió, arról fogalmunk sincs, de a Sláger Rádió vezérigazgatója szerint az ővékét egy beszélgetős politikai műsor veszi át.
Hogy ezzel kapcsolatban mi a reagálásom? Már régóta nem hallgatok rádiót, mindössze csak annyi az észrevételezésem, hogy ezzel a döntéssel jópár zenei szerkesztő és műsorvezető fog állás után kutatni, vagy a két csatorna folytatja a sugárzást az interneten keresztül, amely lassan már mobilok által is elérhető már (az rockot sugárzó budapesti rádió is így tett). Amúgy ez a két csatorna pont azt az igényt elégítette ki, amire általában szükség is volt: az egyik a mai fiatalokat, a másik a régmúlt fiataljait. Ez természetesen vitatható, melyik a jobb, de szükség volt rájuk.
Mint mondtam, felháborít, hogy a zene (legyen az rock vagy pop) egyre kevesebb teret kap. Mert az információs forradalomban pont az a rossz, hogy bár minden elérhető, de ha nincs olyan profi DJ, aki megmutassa az újdonságokat, vagy a kincseknek számító régiségeket, akkor senki se fogja önmagától megtalálni azokat. Ezért is érthető, hogy még mindig felháborítónak tartom, hogy a Music Television nem a megnevezése alapján készíti a műsorát - akkor inkább szűnjön meg!
A dolgok viszont mindig változnak. Annakidején az olasz illetőségű DeeJay rádió megszűnése borzolta a kedélyeket, hiszen az elektronikus zenének ez volt az egyetlen rádióadása. Azóta a dolog a rockrádió megszűnésével már megenyhült, csak most meg egy másik korosztály veszíti el a csatornáit. Félreértés ne essék: nem a Danubiust sajnálom, mert olyan rádió van még, akár országos viszonylatban (Juventus), akár helyi viszonylatban (pl. Dió rádió, Rádió Q) - de a Sláger Rádiót sajnálom, mert hasonló zenei csatorna nincs.
Hogy ki a felelős ezért? Nos, ebben is megoszlik a vélemény. Ha tisztességesek lettek volna a két csatorna az eddigiek során, akkor egyértelműen ők az áldozatok. Ha az a mentségük, hogy csakis tisztességtelen úton lehetett megoldani azt, hogy ők legyenek a leghallgatottabbak, akkor talán tényleg ők az áldozatok. Mert abban mindenkinek igazuk van - igény van rájuk, és ők ezt kihasználták. A kapitalizmus szabályai szerint pedig helyesen is tették...
Tehát visszaszámlás: november 16-ig még lesz Danubius, még lesz Sláger. Azután pedig mindenki más zenei forrás után fog nézni. Már aki hallgatott eddig is rádiót az éteren keresztül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése