2009. szeptember 22., kedd

Különös hétvége volt...

A múlt hétvégén a kultúra széles palettáján akciók voltak, mellyel a nagyközönséget akarták becsábítani. Most is bebizonyosodott, hogy amit olcsón adnak, azt mindenkit érdekel.
Kezdjük talán a Moziünneppel. Sajnos, én most kimaradtam belőle, mert nem foglaltam le előre a jegyeket. A mozikban sosem látott sorbaállást lehetett látni - ebből látszik, hogy az 500 Ft-os jegyárak a szokásos 1400-1700 Ft-tal szemben mennyire csábító. Idén a Becstelen Brygantik című film lett volna megnézve, de így ez most kimarad.
A mozikban az ünnepre való tekintettel mindenféle lehetőségek kínálkoztak. Így a G-Forcenak köszönhetően tengerimalacsimogatás kicsiknek, és idén nem a Star Wars-osokkal lehetett fotózni, hanem a Harry Potteresekkel. Számtalan sztár és celeb állt be jegyszedőnek, valamint akciós menükből is lehetett választani. Valahol ingyen DVD-t is osztottak a megvásárolt jegyek mellé.
Aki kimaradt a moziból, talán nem maradt ki egy kulturális sétálásból. Mai nappal tartják az autómentes napot, és ennek alkalmából a környezetvédő csoportok autómentes hétvégét tartottak a hétvégén az Andrássy úton. Ehhez csatlakoztak a színházak is, mert nekik meg hétfőn volt a Magyar Dráma Napja, és ők is kivonultak az utcára. Valahol zenés haknit tartottak, valahol meg a gyerekeket szórakoztattak mindenféle érdekes játékkal. Még egy gólyalábas kalóz is magasodott a tömeg fölé.
A kultúra másik aspektusa is képviseltette magát a hétvégén: a múzeumok. A Kultúrális Örökség Napjai is volt a hétvégén, és az ország minden szegletében ingyenes volt a belépés sok-sok helyre. Persze, nehogy azt higyjük, hogy minden múzeum tárva-nyitva volt: egy ezen alapuló honlapon lehetett megtekinteni, melyik múzeum, templom, közösségi ház csatlakozott az eseményhez. Így lehetett ingyen bejutni a Füvészkertbe is, ahova én látogattam el. De nyitva volt az Országos Levéltár, a Sándor Palota - felsorolni is lehetetlen. Az ingyenes belépésen kívül mindenféle programon is részt lehetett venni - tárlatvezetéseken, történelmi játékokon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése