2010. március 1., hétfő

Az agy és az internet

Megvan a véleményem a brit tudósokról, meglepő, hogy olyan összefüggésekre keresnek választ, amit amúgy nem keresne az ember. Viszont a héten olvastam egy olyan felfedezést, ami számomra is meglepő, és valamennyire kínos is.
A brit tudósok felfedezték, hogy az internetre szokott diákoknak az agyi működése teljesen megváltozott - írja a Híradó.hu. Az agyunk ugyanis evolúciós módon átszokott arra a viselkedésre, amit az interneten történő lógás megkívánja.
Mit is jelent mindez? Ma már ha egy diák kezébe nyomnak egy vaskos könyvet, melyben az információ fel van töltve érdekessé tevő történetekkel, példázatokkal, akkor a diák nem fogja elolvasni, mert számára arra van szükség, hogy pillanatok alatt megszerezze a számára szükséges információt. Minél rövidebb és minél egyszerűbben tartalmazza az oldal a magyarázatot, annál jobb. Talán nem véletlen az a kép sem, melyben egy diák megköszöni a Wikipedia-nak, hogy sikerült megszereznie a diplomáját...
A dolog viszont nagyon káros. Olvasni alapban az emberek többsége nem szeret, de az internet térhódításával ez a statisztika egyre rosszabb. Az internetezők többségét nem lehet leültetni olvasni. A dolog meglátszik a helyesírásban is, mostanra már egyre több az olyan fiatal, akik a helyesírási szabályokat egyre inkább nem tartják be. Itt most nem az elütésekről van szó, meg nem a rövidítésekről, LOL... Ha mindehhez hozzátesszük azt, hogy az embereknek nincs idejük semmire sem, többre értékelik az egy-két órás filmet, mint hogy ugyanazt megpróbálják elképzelni olvasás alapján, és erre nem tudnak elpazarolni egy-két hetet.
Ugyanez meglátszik abban is, hogy a mai fiatalok egyszerűen képtelenek véleményt alkotni egy adott dologról. Nem képesek megfogalmazni a bennük kialakuló gondolatokat, nem képesek hosszasan rizsázni róla. Ez a nyelvtanulásban is kárt okoz, mert a legtöbb szóbeli vizsga arról szól, hogy kapnak egy témát, és írjanak róla egy oldalban. Amire még magyarul sem képesek, nem még idegen nyelven...
Van erre gyógyszer? Rá lehet bírni az embereket arra, hogy kapcsolják ki az internetet, nem menjenek moziba, hanem üljenek le olvasni? Csak napi egy-két órára, hogy az agyukat karban tartsák. Szerintem sehogy.
Én pedig meg sem fogom próbálni. Helyette a magam agyam karbantartásával fogok foglalkozni...

1 megjegyzés:

  1. A nyomtatott, részletes és bonyolult lexikonok ideje sajnos lejárt. Amikor ezeket használtuk, az információ is sokkal egyszerűbb is kevesebb volt. Ma nincs idő heteket kutakodni egy-egy téma után. Nem is lehet ezt a nagy mennyiségű adatot fejben tartani. Erre vannak az egyszerűen kezelhető, hatalmas adatbázissal rendelkező internetes oldalak. Az önkifejezési képesség hiánya sem arra vezethető vissza, hogy interneteznek. Inkább az a téves nevelési stílus, amely csak azt tekinti fontosnak, hogy az életre készítse fel a gyerekeket. De ki, milyen életre készíti fel? Nem vagyunk katonák, hogy örökké harcolni kelljen. Néha egy kis romantika, érzelem, stb. sem árt, egy gyerek szeretne álomvilágban élni, meséket hallgatni, hinni a mikulásban. A mai gyerekek már nem igazán nevezhetők gyereknek, túl korán várják el tőlük, hogy felnőjenek.

    VálaszTörlés