2013. október 11., péntek

Battle of Clans

Szerepjátékos vagyok, ezért kerestem egy könnyed kis játékot a mobilomra, hogy ha unaloműzésként is BKV-zás alatt arra az 5-10 percre valahogy ellegyek. Tudom, hogy ez egy kicsit veszélyes, de így bukkantam a fenti játékra.

 A Battle of Clans, vagy régebbi nevén Battle Arena egy klikkelgetős online RPG játék Androidra. Ami tetszik nekem, hogy nem egy Mafia alapú RPG, mely külföldön nagyon elterjedt, de számomra kissé fantáziátlan. Nem is RPG-k, hanem amolyan: klikkelgessünk, gyűjtsünk be mindent, alázzuk meg a többieket, de semmi közösségi élmény nincs benne, még akkor is, ha vannak klánok, vannak úgymond kérések - aminek ha akarsz eleget teszel, ha akarsz nem, de akkor se történik semmi... de semmi. Ezekben nincs semmi olyasmin, ami alapján azt mondanánk - ez egy RPG.

A Battle of Clans nekem inkább a magyar VégzetÚrra hasonlít - hasonlóak az alapelvek, bár egy kicsit máshogyan kezdődik maga a játék. Én még csak a 10. szintnél tartok, de már látok benne egy kis közösségi elemet a játékban, és lehet, hogy lesznek a későbbiek folyamán is, de nem kívánok belelendülni, hiszen a Végzetúrnál is azok teljesítenek jobban, akik az erőforrásokat gyűjtik és hasznosítják, nem pedig a gyors haladást választják. Ám mégiscsak van különbség a két játék között... míg a szintlépés a Végzetúrnál kissé magától jön, addig a Battle of Clansnál inkább kiút a tétlenségből...

Kezdem az elején. A legtöbb játék a küldetésekbe rejti a tutorialokat... itt is így van. Kezdi a felszereléssel (kapunk egy tőrt), aztán jön a bányászat, majd jön a kováccsal, hogyan kell fejleszteni a felszerelést, hogyan kell ékkövet belerakni. Majd jön a legfontosabb rész, az Aréna, ahol összecsaphatsz a többi játékossal, de nem végtelenségig, mert van egy korlát - az Akciópontok... Minden további lépés a szintlépések után, és szinte minden szintlépés új dolgot hoz a játékba.
Ami nem lenne rossz, csak a legnagyobb bajom azzal volt, hogy a karakter fejlesztési lehetőség is szinthez köti. Van 4 Tulajdonságunk, az Erő, a Gyorsaság, az Egészség és az Ügyesség, de szinttől függ, hogy melyik fejleszthető, és szintenként kapsz 2 pontot a fejlesztésre, amivel alapban 1 Tulajdonságot fejleszthetsz +1-gyel (10. szint felett meg már +3 és így tovább). Emiatt a félreértés miatt az Erőmre többet raktam, és amikor már a többit is fejleszthettem, akkor derült ki, hogy nincs elég pontom a fejlesztésre... A fejlesztés ráadásul el van dugva a kezdőlapon, és nem is szerepel a küldetések közt... talán ezért van az, hogy a játék elején elég sok a gyenge ellenfél az Arénában.

Mint mondtam, a szintlépések után jelennek meg egymás után az újdonságok, és a küldetések is lassan csepegtetik az új információkat. De vannak ismétlődő küldetések is - pl. a bányássz 3 szenet naponta vagy a 20 győzelmet érj el az Arénában naponta. De egy kicsit előreszaladtam. Apropó, Bánya... A bányászat során fontos erőforrásokat szerezhetsz meg - pl. az ékköveket és drágaköveket, amik fontosak a felszerelésed fejlesztésénél. Persze találhatsz szenet meg fura vasdarabot, amiknek a jelentősége csak később derül ki...

Szintlépés után jelenik meg a bolt, ahol megveheted azokat a tárgyakat, amiket fel tudsz venni a szintet szerint. Azaz szintlépés után itt érdemes körülnézni, majd irány a kovács, és fejleszteni a cuccokat addig, ameddig lehet pénzért - egy idő után már csak kristályokért, amiknek a szerepéről egy kicsit később). Mivel mindennap bányászol, ezért egy rakásnyi ékkőt fogsz kapni, amit a tárgyakba be is rakhatsz a kováccsal, ezek az Tulajdonságaidat növelhetik. Aztán megjelennek (most nem tudom, melyik szinten) a Kalandozások lehetősége - ebből kétféle van, az egyik a Felfedezés a másik a Kaland. Előbbinél különféle növényeket és kincsesládákat találhatsz miután vettél egy térképet, az utóbbinál pedig különféle szörnyekkel küzdhetsz meg. És itt most kicsit elnyomok egy mosolyt, mert a kezdeti szinteken különféle katicákkal meg békákkal küzdesz meg, és kissé dühöngök is, amikor egy közelharcban sok másik játékost lenyomsz, mint egy bélyeget, de 3-4 katica és gyík eközben pépesre ver... Az egyik szintlépés után megjelenik a Kocsma is, ahol - ha akarsz, persze - a többi játékossal cseveghetsz.

Időközben lehet nézelődni, hogy milyen lehetőségek vannak még. A Kovácsnál ugyanis nemcsak fejleszteni lehet a cuccokat és nemcsak ékkövekkel felturbózni, hanem ki lehet szedni az ékköveket a tárgyakból. Ha van 10 ékkövet egy fajtából, akkor csinálhatsz egy fúziót is, hogy jobb ékövet kaphass. És itt most visszatérek az ékkövekre: egy tárgyra nemcsak egy ékkő rakható, hanem 2-3 is, de a második ékkő helyének kialakításához már nem rubin kell, hanem zafír, és a 3. helyhez gyémánt kell - de itt már nagy az esélye, hogy dobhatod a cuccodat, mert nem sikerül a művelet.
A Kovácsnál van két olyan lehetőség még, amit csak most fedeztem fel. Az egyik a saját cuccok készítése, itt a bányászott és megtalált dolgokból újat készíthetsz el, ha előtte megveszed a kezdő barkácsolók kézikönyvét. A másik a varázsitalok kotyvasztása, ahol különféle növényi alkatrészekből erős varázsitalokat kotyvaszthatsz, mellyel ideiglenesen fejlesztheted a Tulajdonságaidat. Ilyen növényeket Felfedezés során bukkanhatsz.

Jelenleg itt tartok, de már most úgy érzem, hogy szerintem ez a játék van olyan jó, mint a VégzetÚr. Mielőtt elmondanám a taktikámat a játékban, még jövök egy magyarázattal: hogy lehet ingyenes egy ilyen játék, mert egy reklámmal se találkoztam. Nos, a Battle of Clans-nak is van "ősköve", aki Végzeturas, az érteni fogja. A Kristályokkal különféle előnyök szerezhetők meg - pl. a tárgyak egy fejlettség felett már csak Kristályokkal fejleszthetők, ha elfogynak az Akciópontjaid, akkor 3 kristályért kapsz 60-at, ha türelmetlen vagy a bányászatnál, akkor kristályért cserébe gyorsan elvégezheted... és így tovább. Ám ellentétben a VégzetÚrral, kristály nemcsak pénzért (azaz utalással) szerezhető meg, hanem mondjuk szintlépésenként szerezhető 1 darab, és naponta a Facebook oldalról megszerzett promó kóddal is szerezhető 1 darab. Igazán nagy előnyét nem láttam még, mert az én taktikámmal nem igazán fér össze a kristályok gyűjtögetése és felhasználása...

És jöjjön az én taktikám - mert ezt a játékot is lehet ésszel játszani, és jól optimalizálni a karakterünket. Sokan bizonyára ott követhetik el a hibát, hogy akkor gyorsan végigjátszani, egymás után szintet lépni... nagy hiba, szerintem. A pénz sokkal fontosabb erőforrás, meg az ékkövek, felszerelések gyűjtögetése, mint az XP gyűjtése. Szintlépés után megpróbálok minden cuccot beszerezni, amit a szintem alapján be lehet szerezni, és azokat fejleszteni addig, amíg nem kerül kristályba. Ezek alapján nem ragaszkodok ahhoz, hogy annyira fejlesszek egy cuccot, hogy fájó szívvel megszabaduljak tőle. Ha a lecserélt cuccban volt ékkő, akkor a másik cuccba is rakok ékkövet, és miután már nem tudok mit csinálni, akkor megyek az Arénába, és gyűjtöm az XP-ket meg némi pénzt. Vigyázni kell a Kalandokkal is, mert ugyan ott péppé vernek a bogarak és szöcskék, de több XP-t szerzel, mint az Arénában, mint amennyi haszna van... de néhány komponenst csak ott lehet beszerezni. Ja, és egyedi cuccokat is, melyek sokkal erősebbek a boltban kapható társainál.

Mi lehet a későbbiek folyamán? Itt is vannak klánok, vagy szövetségek (12. szint után), amiknél már sokkal több lehetőségünk lehet. Ha pedig beindulnak a szövetségek, akkor bizonyára meglesz az az érzés, amit hiányolok a legtöbb Maffiás rendszerű RPG játéknál... Persze remélem, találok olyan szövetséget, melyeknél magyarok is vannak, mert külföldi klánnál elveszhet a közösségi összetartozás érzése...

Módosítás: VAN MAGYAR KLÁN. Ha a klánkeresőbe beütitek, hogy magyar, akkor egyből kidobja a Magyar szocialista m [HUN] klánt. Bár nem értem, miért ez a nevük, de ez tűnik az egyetlen magyar klánnak a játékban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése