2012. január 12., csütörtök

Ebay és PayPal tapasztalatok: Lássuk az Ebay-t.

Miután a PayPalról meséltem, folytatom a mesét az eBay-ről. Azért vágtam bele az eBay-ezésbe, mert van egy-két cucc, amiről tudom, hogy nem lehet Magyarországon eladni. Képzelhetitek, hogy bejártuk Budapest összes ócskapiacát, és meglepődve tapasztaltuk, hogy számtalan kincseik vannak a kacatokon kívül, és nagyon keveset tudnak eladni. Amit pedig sikeresen eladnak, azt általában a piacra véletlenül betévedő külföldi vendégeknek köszönhetik, akik véletlenül rábukkantak egy olyan portékára, mely számára fontos volt, de a magyaroknak semmit se jelentett.
Próbaként egy könyvet próbáltunk elpasszolni - 250 Ft-ért (ritka dolog ennyiért még Budapesten is) szereztünk be egy Queen könyvecskét, hogy felrakjuk az eBay-re. Korrekt módon, miszerint kicsi könyv, kevés oldallal, fekete-fehér képekkel, magyar nyelvű... meglepetésünkre a könyv elkelt! Mivel Kanadába ment, azért kíváncsi vagyok, hogy vissza fogják-e dobni...
Lássuk a kezdeteket!

Regisztrációs bonyodalmak az eBay-en
Amit elsőre észrevehetsz, van magyar eBay... de ezen egyelőre csak vásárolni lehet. Sajnos a honosító elvtársak (bocs a szóhasználatért) csakis a vásárlásról tájékoztatnak minket, az eladásról egyáltalán nem.
Regisztrálni nagyon könnyű, ráadásul alapban megköveteli a PayPal csatlakoztatását a fiókhoz. Hasznosnak fog bizonyulni, ugyanis PayPallal együtt tudod megkapni azt a bizonyos szolgáltatását az eBay-nek, amit a Vateránál egyáltalán nem fogsz megtalálni - ez az úgynevezett vevővédő szolgáltatás.
Ha eladni kívánsz az eBay-en, akkor vagy az amerikai (ebay.com), vagy az angol (ebay.co.uk) vagy a németet jól beszélő esetén a német (ebay.gr) oldalra kell belépned - szerencsére mindenhol ugyanazt a felhasználónév/jelszó párost használhatod, amivel regisztráltál a magyar oldalon. Ezután meg kell keresned a My eBay-en az Account-ban a Seller accountot, és ott végrehajtanod, amit kérnek - itt engedélyezheted magad eladónak.

Cuccok eBay-re felrakásának bonyolultsága
eBay-en eladni nem olyan könnyű - de szerencsére hasonló a Vaterához. Vannak bonyolult dolgok benne...
Az egyik ilyen bonyolult dolog a kategória megfelelő megtalálása. Ehhez előtte keress meg egy hasonló terméket, és annak a kategóriabesorolását próbáld meg átmenteni. Ez hasonló a Vaterához, vannak azért néhány furcsaság, amit majd nem tudsz hova tenni (mert pl. egy rockegyüttes nincs feltüntetve kategóriaként, sajna ilyenkor már csak az egyéb marad).
Nevet adni egyszerű dolog, leírást is adni. Képet ingyen csak 1-et tölthetsz fel, tehát találd meg a legjobb képet, amit csak készíthetsz az adott tárgyról.
A beárazás is húzós: ellentétben a Vaterával, itt nem játszadozhatsz csak úgy a villámárral, mert annak megadása is (Buy It Now) is külön pénzbe kerül. Azt mondanom sem kell, hogy mindenféle kiemelés, grafikai elem plusz pénzbe kerül... De a további árakról (mármint az eBay részére fizetendő árakról) később.
Másik bonyolultság a szállítási költség. Sokan mondják azt, hogy ajánljunk fel Free Shippinget, de építsük bele az árba, így nem kell számolgatniuk az egyéneknek, hogy mennyi az annyi, és még ki is lesz emelve a cuccunk. Az amerikai eBay furcsaságait természetesen nem is említem - amerika központú egy kissé. Ugyanis az amerikai számára mindenki más külföldinek számít, a belföldi szállítás (domestic) szerintük egyértelmű, hogy csak amerikai szállítás lehet. Tehát aki a .com-on ad el, az számítson arra, hogy ott a belföldi szállítás helyett amerikai szállítást fog olvasni. Free Shipping esetén tehát javasolt azt beleírni a szövegbe, hogy nem ingyenes a szállítás, csak bele van építve a termék árába. Amennyiben mégse akarod a Free Shippinget (vagy 0 $ megadását a szállítási költségnek), akkor számold a postaköltséget úgy, mintha Amerikába szállítanád, ez a maximum, mert Magyarországról még Japánba is az a Magyar Postával.
Mivel nincs villámár, ezért számolnod kell azzal, hogy licitálás megy majd a cuccodra - ha kell egyáltalán valakinek. Emiatt én azt javasolom, hogy 5-7 napra állítsuk be a licitet, ha eladás nélkül telik le, nem kerül semmibe se. Mivel a felrakás egy határig (ha jól emlékszem, havonta 50 db-ig) ingyenes, ezért ezzel se nagyon törődjünk - ha nem profiként eladóként kezeljük magunkat, akkor javasolt max 4-5. cuccot eBay-en tartani egyszerre, és akkor ebbe a határba nem esünk bele. A Vateránál ugyebár ez már nem ingyenes...
Természetesen van még a biztosíték/garancia is, azaz visszavesszük-e a terméket reklamáció esetén. Lehet választani a "nem vesszük vissza a terméket" opciót is, de ehhez néhányat kattintgatni kell. DE - a vevővédelem alapján ha negatív kritikát kapunk, és vitás véleményünk van, akkor az eBay a vevőnek ad igazat - tehát ha nem jó a cucc, amit küldtünk, akkor simán bukhatjuk az üzletet...

Mennyi az annyi az eBay-en?
Sikeres eladás után az eBay min. 9%-ot kér. Lehet, hogy most fennakadt a szemetek, mert a Vatera 6%-ához képest ez többnek tűnik. Ha hozzátesszük a PayPal kb 4-5%-át is, akkor már összejön kb. 13%, ami meg egyenesen kiemelkedő. Tegyük még azt is hozzá, hogy a PayPal az eBay leányvállalata, és mindenki fel is háborodna egyből. De ha ezt is belekalkuláljuk az árainkba, akkor már csak azon kell vitatkoznunk, hogy érdemes-e ennyiért felrakni bármit is. Meg fogtok lepődni... megéri.
Megpróbáltuk a listázás alapján beárazni a fent emlegetett könyvet, és alapvetően azt tapasztaltuk, hogy nagyon sok a 0 licites termék. Ez azt az illúziót kelti, hogy itt semmit sem érdemes eladni, mert senkit nem érdekel semmi sem. De tévedés, ugyanis közben rájöhetsz az aukciófigyelőkből (Watchers), hogy azért mégiscsak van némi érdeklődés, és... az utolsó pillanatban jöhet egy személy, aki lecsap a cuccra. A könyvvel is ez volt a helyzet, és én csak néztem, hogy tényleg megtörtént az, hogy egy magyar nyelvű Queen könyvet megvett valaki??? Nem mondom meg mennyiért, de aki utánanéz, hogy egy magyar antikváriumba mennyibe kerül... nos annak a háromszorosát adták érte!

Idegeskedések az eBay-en
Az igazi idegek harca azután jön, hogy sikerrel zárult egy eladás. Jön a sokat szídott Magyar Posta, mindenféle biztosítékokkal (értékmegadással, hogy könyvelve legyen, ajánlottan, ha Európában, akkor elsőbbségivel). Ajánlottan mindenképpen kell, mert a track-trace oldalon nyomon tudjuk követni a küldeményünket.
A PayPal-ra szinte azonnal megérkezik a pénzünk, de mivel kezdők vagyunk az eBay-en, ezért várnunk kell - addig a PayPal egy elkülönített számlán tartja a pénzünket. Hogy meddig? Alapban ez 21 nap, ennyit számol az eBay. Ezt az a tény se gyorsíthatja fel, hogy megérkezik a célszemélyhez a küldemény, és pozitív választ ad. Felgyorsíthatja 3 napra az, ha az amerikai állami postával adjuk fel a küldeményt (erről mi magyarok ne is álmodjunk) vagy ha DHL-lel vagy UPS-sel vagy ilyen csomagküldővel adjuk fel a küldeményt (ami meg drágább, mint maga a tárgy...) Elméletben 7 napra csökkenti az a tény is, ha megadjuk a Tracking kódot az eBay-nek, és megjelöljük szállításra a cuccot... de valamiért 21 nap maradt még így is! Hogy mikortól nem számítunk kezdőnek? 25 pozitív visszajelzés után!
Mielőtt szídnánk a helyzetet, gondoljunk azonban egy kicsit bele. Ez tulajdonképpen a vevővédelemnek a része, melyet a Vateránál sosem tapasztalhatunk meg. Személyes átvételnél és készpénzzel történő fizetésnél ugyanis tiszta a helyzet: adod a cuccot, adod az árat és ennyi. De mi van, ha az eladó csakis azután postázza a cuccot, ha mi elutaltuk az összeget? Mi van, ha egyáltalán nem postázza a cuccot? Mi van, ha bőrkabát helyett műbőr kabátot kapunk? Nem volna tiszta, ha egy harmadik cégen keresztül biztosítékba rakjuk a pénzt, amiről értesítést kap az eladó, hogy megérkezett a pénz, és akkor kapja meg, ha minden rendben van az áruval? Ez annyira jó módszer, hogy érdemes lenne bevezetni a Vateránál is... csakhogy arra mi a biztosíték, ha a vásárló reklamál, és nem küldi vissza a cuccot. Gondolom ebben az esetben a pénz félrerakott lesz, és ha nem jön vissza az cuccunk, akkor a pénz a mi zsebünkbe vándorol... Vagy ha nem így van, akkor az eBay-nél reklamálhatunk.

Nos, van ebben némi fejtegetés is, hiszen a könyvecske még nem érkezett meg a célországba - vagyis már ott van, csak ki nem lett szállítva. De egyelőre ennyi a tapasztalatom az eBay-ről. Érdemes bárkinek belevágni? Naná, feltéve, ha olyan kincsei vannak otthon, amit Magyarországon a Vaterán senki se venne meg... Légy nyitott, és hajrá!

4 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon köszi ezt a leírást, igazán hasznos (főleg gyengécske angollal és zöldfülűként)!

    VálaszTörlés
  3. Kérdésem a következő felraktam egy adott terméket mindent be is állítottam elvileg de a listában ha rákereseknem találom a felsorolásban a terméket:/

    VálaszTörlés
  4. Szia.
    El akarok adni az ebayen.
    A hirdetésem látszólag rendben van, mégsem látom a termékem ha rákeresek. Mi lehet a probléma?

    VálaszTörlés