2012. január 5., csütörtök

Ebay és PayPal I. rész: PayPal tapasztalatok

Újra itt vagyok, hiszen mindig van mondanivaló. Korábban elhanyagoltam ezt a blogot, mivel nem igazán érdekelt... nem igazán akartam mit megosztani, és kevés időm is volt rá. Most van időm is, és vannak olyan érdekes dolgok, amiket meg kívánok osztani.
Nemrégiben kezdtem el Ebay-ezni, de nemcsak vásárlói szinten, hanem eladói szinten is. Ehhez kapcsolódik a PayPal témája is, mely a Second Life-osok számára is hasznos. Éppen ezért kezdem a PayPallal...

Mi a PayPal?
Sokan azt hiszik, a PayPal az egy olyan hely, ahol a pénzedet elkülönítheted az internetes vásárlásra - így nem vagy veszélyben, ha bankkártyaadatokat kell megadnod egy helyen, inkább a PayPalt választod. Ez valamilyen szinten így is van, de nem ez a fő profilja. A PayPal fő profilja, hogy ne kelljen mindenhol megadnod a bankkártyád adatait, hanem egyszerűen megadod azt az e-mail címet, amin regisztráltad a PayPal számládat, és már utalod is a pénzt. Ha azt hiszed, hogy csakis a PayPal egyenlegedből mehet a pénz, akkor tévedsz: ha ugyanis megadtad a PayPal-nak a bankkártyád adatait, és nincs elegendő pénz az egyenlegeden, akkor a maradékot a bankkártyádról veszi le - azaz a számládról.

Mi ingyenes a PayPal-on és mi mennyibe kerül?
A kényelmes ember ezt a dolgot elfelejti, nem is nézi azt, hogy ez mennyibe kerülhet neki. Sokminden ingyenes a PayPal-on, és nehéz kibogozni azt, hogy mi az, amiért már fizetni kell.
Ingyenes a PayPal számla nyitása és fenntartása. Ingyenes, ha a bankszámládról feltöltöd a PayPal egyenlegedet (nem bankkártya által, hanem utalással). Ingyenes, ha a PayPal egyenlegedről leveszed a pénzt a bankszámládra.
De nem ingyenes, ha vásárláskor a bankkártyádról megy le a pénz (a homályos fogalmazás miatt viszont nem tudom, ki fizet a PayPal-nak). Valamint nem ingyenes két PayPal számla közötti átutalás se. Gondolhatod, hogy szeretnél átutalni egy kis pénzt a külföldön élő rokonodnak, és akkor még levonják a saját jutalékukat, vagy elkérnek még valamennyit. Ez ugyan kevesebb, mintha postán adnád fel a pénzt vagy a bankszámládról utalnál külföldre, de a 3.4%+90 Ft-on egy kicsit elgondolkozok néha. Ez 1000 Ft esetében 124Ft, 10000 Ft-nál pedig 420 Ft (valamiért nem ennyire pontos az összeg, mert valahol azt mondják, a 90 Ft a minimum díj, de a díjtáblázatban ezt valamiért +90-nel jelölik). Mindez attól is változhat, hogy országokon átível-e a tranzakció!
Ez az ingyenesség is azonban illúzió - mert tulajdonképpen csak a regisztráció és a számla ingyenes - meg az ingyenes, ha a PayPal számládról veszel le egyenleget a bankszámládra. Valahol fizetsz azért, hogy a PayPal számládon legyen forgalom. Ha a bankszámládról töltesz fel egyenleget, akkor a bankodnak fizetsz a tranzakcióért. Ha a kártyádról megy le a pénzösszeg, ami a bankodtól ingyenes, de a PayPal számláz ki neked a tranzakcióért. Szerencsére olyan nem lehet, hogy egy tranzakcióért fizetsz a bankodnak is meg a PayPalnak is - és tulajdonképpen nagyon minimális összegekről van szó, de sok kicsi azért egy embernél is sokat számít - a PayPal-nak meg különösen.
Persze az is lehet, hogy tévedek, igazából olyan tapasztalatom még nincs, hogy fizettem PayPallal egy szolgáltatásért. Lehet, hogy amikor nincs pénz az egyenlegemen és a kártyámról menne le a pénz, akkor nem én fizetek tranzakciós díjat, hanem az eladó.

PayPal regisztráció és számladolgok...
A PayPal regisztrációja annyira könnyű, mint valahova regisztrálni. Csak megadod az e-mail címedet (ezzel is fogsz majd belépni) és a jelszavadat. Aztán az e-mail címre kapott aktivációs levéllel élesíted a számládat. Fontos a névnél, hogy tényleges a te neved szerepeljen - az a név is, ami a bankszámládnál és bankkártyádnál is meg van adva: a PayPal nem szereti azt, ha mondjuk Franz Terézia a nővére, Franz Mária kártyáját akarja megadni...
Ezután jönnek a bankos dolgok. Ha a kártyádat akarod megadni (most ne kérdezzétek, melyik menüpontban), akkor megadod az kártyád számát, biztonsági számát, nevedet és a lejárati dátumot. A PayPal le is von 400 Ft-ot a kártyáról, és meg kell várnod a bankszámlakivonatodat (elektronikus bank esetében egy pár nap, akinek ilyen nincs, annak várnia kell egy hónapot, vagy befáradnia a legközelebbi bankfiókba), és meg kell adnod a PayPalnak egy PIN kódot, amit a tranzakció megjegyzésrovatába írt bele.
Bankszámla. Ezt akkor kell megadni, ha a PayPal-t nemcsak vásárlásra, hanem pénz fogadására is használni akarod. Meg kell adnod a Magyarországi bankszámlaszámodat, azaz azt a 8-8-8 formátumú számot kötőjelek nélkül, amit a munkáltatónál is megadsz. Vigyázz, pontos légy, mert a PayPal itt csapdát állított fel! Ugyanis nem ellenőrizteti le a számot egy átutalással, hanem azt mondja, hogyha pénz küldésénél nem sikerül a tranzakció, akkor 1500 Ft-ot levon az egyenlegedből! Furcsa nekem ez dolog, hiszen a Vatera alapban használ egy megbízható módszert a bankszámla beazonosítására...
Másik csapda, hogy meg kell adnod a bankod nevét is, de "K&H" esetében ne ezt írd be, hanem azt, hogy "Kereskedelmi és Hitelbank" - nem fogadja el az & jelet a PayPal.
Tulajdonképpen készen is vagy! Ha valahova PayPallal akarsz fizetni, akkor csakis az e-mail címedet kell megadnod, a PayPal-tól ugyanis a bankkártyaadatokat kódolva őrzik, és így a nem megbízható oldalak nem fogják megjegyezni a bankkártyád adatait...

Miért is jó ez a PayPal?
Igazából ez az egész egy virtuális pénztárca - és nem bank, ahol kamatozhat a pénzed. Megbízható, mert őrzi a bankkártyád adatait, így nem kell ismeretleneknek megadni, ha vásárolni akarsz. Állítólag van egy olyan szolgáltatása is, hogy egyszeri, virtuális bankkártya is arra az esetre, ha a webáruháznak nincs PayPal elérhetősége - de ezt valahogyan nem találtam még meg.
Sokkal olcsóbb, mint a postával történő pénzküldés vagy bankon történő utalás - de azért párszáz forintot ne küldjünk, mert ebből az eladó semmit se fog látni...
Abban az esetben, ha csak elkülönített pénztárcaként akarod használni, akkor ne add meg a bankkártyád adatait a PayPal-nak. Ugyanis az egyenleg feltöltését végezheted bankátutalással is, csak pontosan kell kitölteni a megjegyzés rovatot.
Ha Ebay-ezel, akkor elkerülhetetlen, hogy PayPal számlád is legyen. A következő részben erről lesz szó...

3 megjegyzés:

  1. Szia!
    Módfelett örültem a blogodnak, mert én is őrizgetek itthon egy két dolgot, amit csak fillérekért tudnék itthon eladni, pedig jóval többet ér. Neki is láttam az utasításaid alapján az eBayra regisztrálni eladóként, minden szép és jó volt, addig amíg a rendszer jelezte, hogy az országom nem támogatja a PayPal rendszerét...ezen kissé meglepődtem, mert már másik oldalon használtam a Paypal szolgáltatást...Most hogy tovább??? Nézzek előre?? Soha sem szabadulok meg ezektől a cuccoktól úgy érzem!!

    VálaszTörlés
  2. Bocsánatot kérek, amiért nem néztem a blogra hosszú időkig. Örülök annak, hogy valameddig a leírás alapján eljutottál. Hogy a PayPal miért nem engedett be, az viszont nekem rejtélyes. Nem minden országban fogadják el a regisztrációt, de Magyarországon biztos, hogy elfogadják. Melyik országból próbálkoztál?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amikor az elutasítás megtörténik akkor felül piros színnel kiírja hogy melyik országokból fogad el regisztrációt.Tényleg nem vagyunk köztük...

      Törlés