2010. október 27., szerda

Facebook változások... amik nem tetszenek

Szóval, rég írtam ide, de már kikívánkozott belőlem. Figyelem a Facebook változásait, amit mostanában csinálnak, és nagyon nem tetszik néhány dolog.
Az egyik, hogy kétféle úgynevezett csoport volt. Az egyik a csoportok, melyek akkoriban totál feleslegesnek tűnt. Hogy miért? Azért, mert ha nem néztél bele sosem, akkor az ottani életről fogalmad sem volt, megy-e. A másik a rajongói oldalak, melyek üzleti oldalakká, majd később oldallá változott. Sok csoport inkább ilyet csinált, mert ezzel tudott közvetlenül a rajongóinak üzenni a falukra. Sokan meg, hogy ne kelljen semmit se fizetni, inkább ál-profilt csinált, és bejelölt mindenkit, akit érdekelt a hasonló téma. Nos, miután törölték Scan-t a Facebook-ról, mert valaki felnyomta (fogalmam sincs, miért), így ez utóbbit senkinek sem javaslom.

Azóta több változás is volt a Facebook-on. Az egyik, hogy az oldalak nem küldhetnek üzenetet a "rajongóiknak", hanem csak a frissítésről küldhetnek értesítőt. Ez nem jelenik meg a bejövő üzeneteknél... Ez már egy rossz pont volt tőlük. Aztán a Facebook fejlesztői azt sugalmazták, hogy a tagok többsége csakis a Hírfolyammal foglalkozik, és így próbálják fejleszteni a továbbiakban a közösségi oldalt. Kíváncsi voltam, merre fog menni... de az eddigiek alapján azt látom, nem erre megy az oldal, hanem valami más irányba. Abszolút nem tetszik pl. hogy az ismerőseim listáját nem érem el egy kattintásra, hanem a Profilom->Ismerősök kezelése menüpontból lehet csak elérni. Miért nem lehet úgy csinálni a kezdőlapot, hogy minden fontos dolog elérhető legyen egy kattintásra.

Aztán azt vettem észre, hogy az Ismerősökből kivették az Oldalakat. Nem értem, miért kellett, azt hittem, majd lesz egy gomb, amivel az oldalakat egy kattintásra el lehet majd érni. Hát, ez még nem jutott az eszükbe, úgy látszik. Hogyan érd el a listát? Nézd meg az Adatlapodat, és a Kedvencek dobozban látod az oldalakat...

Később azt a hírt kaptuk, hogy a Facebook az életből merítve a Csoportokat fogja fejleszteni. Na mondom, hurrá, nekem a Csoportok eddig olyanok voltak, mint a mostohagyermekei a Facebook-nak: ha nem néztél rájuk, sosem tudtad, milyen élet forog rajta. A közös csetnek még örültem is, bár ezt még nem látom sehol. Azt ígérték, hogy ezek a változtatások hamarosan jönnek... de nem jönnek... Egyelőre annyit látok, hogy egy "új csoport" gomb került be a kezdőlapba, valamint a Csoportok oldal iszonyatosan le vagy fogyasztva. Eddig ugyanis ha valami változás történt egy csoportban, akkor legalább ki lett emelve, hogy 1 új hozzászólás, 1 új videó... Most semmi, csak egy felsorolás.

Szóval nem tetszik, ahogyan változik a Facebook. Nagyon nem tetszik. Ötleteim volnának, hogyan kellene. Pl. ha erősíteni akarják a Csoportokat, akkor engedjék meg nekik is, hogy az oda írtak felkerüljenek a Hírfolyamba. Miért is ne...
Mindent el lehessen érni egy kattintással. Vagy kettővel. Pl. az üzleti oldalakat. Pl. szeretnék olvasni híreket a kedvenc sorozatomról, és szeretném visszaolvasni azokat. Ha pedig nem hallok róluk hosszú ideje, akkor csak egy-két kattintás, és máris olvasom a legújabb spoilereket, amit az alkotók nyomtak fel a Facebookra.

De jó volna...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése