2009. szeptember 30., szerda

A zene világnapja

Mi folyik itt Magyarországon, kérem? Pár hete a Magyar Zene Napja, most a hétvégén a Hangfoglalás, holnapi nappal meg a Zene Világnapja?
Ez utóbbi eseményről nekem mindig az jut eszembe, hogy a Nyugatinak az aluljárója tele lesz zenészekkel. Valahol még komplett operát is lejátszottak valahol az utcán. Most is ez lesz?
Félreértés ne essék, most nem a rockzene fogja ünnepelni magát, hanem a klasszikus zene (bár jót tenne egy ilyen közös zenélés a pop- és rockzenészeknél is, nem?). Persze a mostani reklámoldalon én kissé fanyalgok, mert annyira, de annyira nem így kéne ezt reklámozni. A humoros Geszti és Novák féle reklámszöveg nem mindig célratörő. Sokkal jobb lenne egy olyan reklám, mint a T-Mobile zenére táncoló és éneklő tömeg reklámai, mert egy ilyen eseménynek ilyennek kellene lennie. Utcára kivinni a zenét, legyen az jazz, opera vagy popzene...
Az eseménynek szomorú apropója is lesz: 200 éve halt meg Joseph Haydn. Ha esetleg neve ismerősen cseng, akkor érdemes felidézni az emlékeinket az általános iskolai énekórákról, esetleg jártunk a Fertődi kastélyban, ahol a bécsi zeneszerző zenélt az Esterházyaknak. De kevesen tudják, hogy neki köszönhető az osztrák és a német nemzeti himnusz is. A német himnusszal tisztelgek az évforduló előtt:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése