2009. június 11., csütörtök

Last.fm vs Grooveshark

A last.fm sokak számára a legismertebb zenei adatbázis program. Kedveltsége abból fakadt, hogy bármit meg lehetett találni benne, statisztikát nyújtott - és még lejátszásra is alkalmas volt. Ha mondjuk DJ vagy, és kiváncsi vagy a legtöbbet hallgatott slágerekre, akkor a zenei stílust beütve máris megtalálod a Top10-et, vagy ennél többet. Arra az esetekre is tökéletes, hogy hallottál egy együttesről, de nem ismersz tőlük egy számot sem. Ilyenkor rákeresel, és ha benne van az adatbázisban, akkor dalaiból 30 másodpercet meghallgathatsz. 

Különleges szolgáltatása a RÁDIÓ. Ilyenkor megadsz egy együttest, és a rádió gombra kattintva máris kapsz egy jó kis háttérzenét: nemcsak az együttes dalait fogod hallani, hanem a hozzá hasonló zenekarok dalait is. De ha zenei stílust adsz meg, akkor is jó. Igenám, de mára ez a szolgáltatás egy kicsit megváltozott: a fizetős szolgáltatások közé lett rakva. Ha nem vagy hajlandó fizetni, akkor 30 szám hallgatása után a rádió örökre elhallgat...

Viszont a last.fm egyik ütőképes szolgáltatása a Audioscrobbler. Ha ezt feltelepíted, és a Winamp pluginodhoz csatolod, akkor minden mp3 meghallgatása után a last.fm felé küldesz egy rövid jelentést, hogy mit is hallgattál meg. Ezen statisztika összegyűjtése segítségével a honlapon böngészve rájöhetsz, melyik is az adott együttes slágere, vagy mi az aktuális slágerei pl. Magyarországnak.

A rádió lekorlátozása azonban sok embernek nem tetszett (pl. az alapítóknak, akik ki is léptek a last.fm-ből), néhány ember meg alternatívát keresett. Az egyik ilyen alternatív lejátszó-honlap a Grooveshark. Szolgáltatásaiban nem hasonló - azaz a Audioscrobbler még mindig vonzó a last.fm-ben - még adatbázisnak sem mondható. Viszont rengeteg album van feltöltve rá, és néhány kattintással háttérzenéhez a munkához-játékhoz tökéletesen használható, méghozzá ingyen. Magyar zenét még ne nagyon keressetek rajta, abban eléggé gyenge a honlap, de remélhető, hogy a Grooveshark lesz olyan hatalmas, mint a last.fm.

Last.fm honlapja: http://www.last.fm/
Grooveshark honlapja: http://listen.grooveshark.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése