2009. június 23., kedd

CSI és egyéb bűnügyi sorozatok

Utóbbi időkben leköt a TV-ben ez a sorozat. Most gyorsan összefoglalom a véleményemet róla, valamint néhány érdekességet róluk. Biztos, hogy marad ki a listából, de én sem tudhatok mindent...

Szóval a CSI. Én komolyan azt hittem, hogy ez egy ősrégi sorozat, közben meg kiderül, hogy 2000-ben indult útjára. A CSI is kaphatna egy fejezetet a baklövések könyvében - ahova az olyan balsikeres üzleti döntéseket írják, amikről később kiderült, nem is lett volna rossz ötlet. Jelen esetben az ABC csatorna vezetői utasították vissza a sorozatot, mondván, hogy megzavarja az embereket a sorozat menete. Ebben valamennyire igazuk is van, mert azért a valóságban nem ilyen zsírozottan haladnak a nyomozásban...
A CSI a helyszínelők szemszögéből mutatják az eseményeket. Gil Grissom ki is kéri magának, hogy őt zsarunak titulálják: ők tudósok. Tudósok, akik a nyomozók segítségével derítik fel a tudomány által a bűnügyeket. Ellentétben a többi bűnügyi sorozattal, nem a nyomozók találják meg a nyomokat, hanem a helyszínelők találják meg a bizonyítékokat és a nyomozók is előveszik néha az ecsetet.
Gil a csapat vezetője, de barátja, Jim a nyomozó társuk. A csapat tagjai között van züllödt alak, egy lány, akibe Gil szerelmes lesz, és miatta a 9. évadban Gil átadja a stafétát egy professzornak, egy izomagyúnak tűnő fickó, egy hóbortos vén boncoló és egy szintén hóbortos (Marilyn Manson rajongó) nyomelemző.

Aztán a csatorna megcsinálta a CSI Miami-t. A napfényes - narancs színben - város, mely mexikóiaktól, feketéktől és kubaiaktól hemzseg. Partyk, gengszterek, rap... Ebben a világban a csapat főnöke, Horatio Caine hadnagy igazi cowboy egyéniség - vagy inkább a megtestesült páncélos lovag. Viselkedésével a felső vezetést fel is háborítja, de ő akkor is az igazság bajnoka. Csapata: a szöszi rendőrnő, a mexikói tudós-zseni és a mindig rideg boncoló-orvosnő. A sorozatban azt bírom, hogy nem kímélik a szereplőket, az utolsó előtti évadban pl. magán a főszereplőn izgulhattunk, hogy meghalt-e vagy sem...

A CSI harmadik változata a CSI:NY. A rideg és tömött város, ahol mindig van munkájuk a csoportnak. Nemcsak gyilkosság, hanem nemi erőszak, kokain, bankrablás... szóval nem unatkoznak. Ebbe a világba lép be Mac, akinek az élete nemrégiben tragédiába fulladt: pontosabban a WTC, ahol a felesége elhunyt. Mac tulajdonképpen kissé vaskalapos, a szabályokat csak ritkán kezeli rugalmasan. Míg Las Vegasban és Miamiban a helyszínelők dolgozhattak olyan ügyön, mely családi ügy, addig Mac ha kapcsolatot szimatol az egyik munkatársa és az áldozat vagy gyanúsított között, akkor a munkatársat egyből le is kapcsolja, hogy még véletlenül se vádolhassák meg a nyomok meghamisításával. Ha egy rendőr követ el valami kihágást, akkor azt is eltiltja - és sokszor be is igazolódik a lépése.
A három sorozat közül ez az, amelyiket a balsors is üldözi - talán azért, mert a TV csatorna elejétől fogva irányítja a folyamatokat. Sok-sok szereplő-cserét is látok: pl. a fura rapper csajt el is távolítják a sorozatból, bizonyára azért, mert viselkedésében emlékeztet a las vegasiak MM rajongó laborosára. De cserébe kapunk egy másikat, aki még röhejesebb - pontosan a tinivígjátékokból ismert figurát ismerjük fel... A csatorna még a film zenéjébe is beleszólt... Mindettől függetlenül jó sorozat ez is.

Lássunk még más sorozatokat is, most már csak pár szóban.
A CBS még elkészítette a Döglött Akták nevezetű sorozatot, melyben régi, lezáratlan ügyeket vesznek elő. Itt nemcsak a bizonyítékok elemzése, hanem a tanúvallomások összevetése által nyomoznak.
A Gyilkos Elmékben a speciális csoport sorozat-gyilkosok elkapására specializálódott. A bizonyítékok alapján profilt állítanak fel, ami alapján a rendőrök elkaphatják - és általában el is kapják - a tetteseket.
A Gyilkos Számokban az FBI egy matematikus segítségével kapják el a bűnözőket. A sorozat azt akarja bebizonyítani, hogy minden mögött a logika és a matematika áll.
A Nyomtalanulban a csapat eltűntnek nyilvánított személyek után nyomoz. Szoros a határidő...
A Dr. Csontban az elhunytak csontjai alapján derítik ki, ki is volt a vizsgált személy és mi történt vele.
A már korábban említett Lie to Me is hasonló okok miatt került bele ebbe a listába: itt a tanúvallomások és a tanúk (vagy tettesek?) testbeszédük alapján próbálják meg kideríteni az igazságot.
Persze sorolhatnám a többi sorozatot is, de hirtelen ezek jutottak eszembe, amik nem tartoznak a vígjátékok közé (mint pl. Monk, Pshycs, a Mentalista, Castle) vagy nem rugaszkodnak el a valóságtól (mint pl. a Médium, bár azt mondják, annak igenis van valóságalapja).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése