2009. június 15., hétfő

Ahol Efest kapni...

Égre földre kerestük, hogy hol lehet ezt a sört inni Magyarországon. Ugyanis Törökországban (ugyebár all-inclusive) annyit ihattunk belőle, amennyit nem szégyen.
Informálódtunk az interneten, és meglepő, hogy a török étteremláncokban sem Efes-t, sem raki-t nem lehet kapni, míg Németországban ez természetes. A gond talán az, hogy a magyarok nem merik megkockáztatni, hogy kipróbáljanak bármit is, ami nem Magyarországon vagy az Európai Únióban készült. Pláne, ha Törökországban készült. Érdekes, hogy Bécsben ilyen fanyalgás nincsen. Pontosítok: ami egy kicsit drága, és ismeretlen, akkor már nem is lehet jó...
Merthogy ez a sör nem olyan sör, mint átalában a magyar sörök. SŐT: jómagam olyan sört, ami magyar, nem is igazán szeretek - kivétel talán a Soproni. Minden más fajta sört csak azért iszok meg, mert nincs más.
Az Efes más. Aki ivott búzasört Egerben - ott régen az volt az elterjedt a kávéházakban - azok az Efest imádni fogják, mert az íze hasonló. Nincs benne az a keserűség, ami annyira jellemző a magyar sörökre.
Szóval ahol kapni Efest: A Hősők terén pont ahogyan kijössz a földalattiról, találsz egy kávézót, a Cafe Kara-t. 500 Ft-ért megkóstolhatod ezt a 0,33 l-es 5%-os alkoholtartalmú könnyű nyári sört. Vigyázat! Nagyon itatja magát! Ha mindez nem lenne elegendő, a kávéház nemcsak ezt nyújtja. Lehet vizipipázni (fiatalok az IMOLA táborban nagyon imádtak vizipipázni) bármilyen ízben. Különféle italokat lehet kipróbálni (török kávé, jeges kávé, de nem úgy, ahogyan törökbe adni akarták, hanem három gombóc vaniliafagyiból). Előadásként pedig hastáncosokon legeltetheted a szemedet.
Nem olcsó, de nem is drága szerintem. Megkóstolni pedig érdemes. Vigyázat: amíg a készlet tart, és nem sokáig tart (mi 6-ot rendeltünk, és máris hiány volt belőle).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése