2009. május 29., péntek

A paksi faágyú gyanús története...

Ma reggel nézzük a Discovery csatornát, vagyis a Mythbusters nevű sorozatot. Nagy meglepetésünkre egy magyar sztorit vesznek elő, amiről sohasem hallottunk. A sztori szerint a paksi falusiak fából építenek egy ágyút, amit jól megtömnek és az felrobban úgy, hogy a fél falu eltűnik. Annyira hihetetlennek tűnik a dolog, hogy nyomozásba kezdtem, tényleg igaz-e a sztori...
Eleve gyanús, hogy a Google-ba ütve kevés találat (kb. 100) jelenik meg, és mind ugyanarra a történetre utal. 
A történetnek nagyon rövid útja van. Egy paksi katona mesélte el Tomcat-nek, azaz Polgár Tamásnak, aki beküldte a legendát a Darwin Awards-nak. Gondolom ott nem ellenőrizték le a hitelességet, így egyből közölték is a 2001-es könyvükben. A könyvet olvashatták a Mythbusters ötletgazdái, és meg is csinálták a kis filmjüket, amiben részben igazat adtak a történetnek.
A vicces azonban az, hogy a Google találatai között a tihanyi faágyú is szerepel. Frappáns kis vers formájában ugyanazt a történetet találjuk, mint a paksinak mondott legendában. Igaz, ezt a verset is napjainkban írták, sőt a színdarab is napjainkban készült, de az író tihanyi anekdotákat nevez meg forrásnak. 
Persze mondhatjuk azt, hogy ugyan már, Paks vagy Tihany, nem mindegy? A legenda magyar és kész!
A legendavadászok több dolgot el is hibáznak. Úgy feltételezték, hogy a falusiak értettek az ágyúhoz. Ők abroncsot raktak az ágyúra, valamint szakszerűen használták az ágyút. A tihanyiak pedig rengeteg puskaport tömtek bele az ágyúba, sőt, még el is tömték rongyokkal fojtás gyanánt. És szerintem nem is használtak abroncsot. Nem is csoda, ha szétdurrant. Arra viszont a sorozat is rámutatott, hogy egy nap alatt nem lehet elkészíteni a faágyút, a korabeli eszközökkel nem lehet ennyi idő alatt kifúrni a lyukat. Vagyis a magyarok legendája el lett túlozva egy kissé... De a többit igazolták.

Források:
és végül a Mythbusters klip:



6 megjegyzés:

  1. A tihanyi anekdótákat alátámaszthatom: legalább három generációra nyúlik vissza e kis történet. Amennyiben egy tihanyi és egy balatonfüredi huzamosabb időt tölt együtt bármilyen formában(sokszor pár perc is elég) a faágyú BiztosaN (!) előgurul a múlt homályából, és kéretlenül szóbakerül. Ha van környékbeli ismerősötök ezt alá tudja támasztani.
    Köszönjük ezt a kis összefoglalót!

    VálaszTörlés
  2. A tihanyi anekdotákat én is alátámaszthatom, úgy mint a darab és a vers szerzője. (A háborúk kora avagy a tihanyi faágyú igaz története)
    Ennek a legendának évszázados hagyománya van Tihanyban, amire többé kevésbé büszkék is vagyunk. Ahogy Torz írta, ha tihanyi és füredi beszélgetnek, 5 perc eltelte után előkerül a faágyú története. A valamikor működő és virágzó balatonfüredi hajógyárban dolgozó tihanyiakat egyszerűen csak faágyúsoknak hívták ezzel mindent kifejezve.
    A darabot és verset is ennek jegyében írtam azon igyekezve, hogy megmaradjon ez a humoros legenda az utókornak is. (Lásd rátóti anekdoták)
    arra még nagyon kiváncsi lennék, hogy vajon milyen alapja van a paksi faágyúnak? Eddig erről még nem hallottam. Vajon a Tomcat-tel beszélő paksi illetőségű nem Tihanyból származott-e? Esetleg valamelyik tihanyi ősétől hallotta a történetet?
    A MythBusters klipjét már korábban elküldték nekem, tudván, hogy sokat foglalkozom a fagyú történetével. Benne nem hangzik el a magyar település neve, csupán egy kis falu Magyarországon.
    Örülök, hogy legendáink, anekdotáink egyre szélesebb körben ismertté válnak. Legyünk büszkék, és vigyázzunk rájuk, hiszen múltunk darabjai ezek is, melyeket őriznünk kell az utókornak!

    VálaszTörlés
  3. Örülök annak, hogy a tihanyi darab írója is felfedezte a honlapomat, és kicsiny írásomat.
    Igazság szerint csak nekünk, magyaroknak fontos ez, pontosabban nektek, tihanyiaknak, hogy helyesbítést kérjetek a Darwin Awardstól és a Mythbusterstől, valamint Tomcattól (ha még áll a bombagyára meg a pólóboltja), bár ő úgyis azt mondja, hogy paksitól hallotta...
    Jó volna egy paksi illetőségű ember is, hogy hallott-e erről a sztoriról a saját szülőföldjén. Szerintem nem, de rácáfolhat...

    VálaszTörlés
  4. Üdv!
    Itt a megerősítés. Én paksi vagyok és még soha senkitől nem hallottam a faágyú történetét, kivéve azokat, akik a MythBusters-et nézték. Az én családom csak a '70-es évek végén (az atomerőmű miatt) került a városba, így több generációra visszamenő cáfolattal nem szolgálhatok. Viszont ismerek sok "őspaksi" családot, illetve helytörténetben jártas személyeket (amatőr szinten engem is érdekel a téma), de a faágyúról és a fél falu felrobbanásáról tőlük sem hallottam soha.
    Egyébként is gondoljunk már bele egy kicsit. A középkori Magyarországban mikor volt olyan, hogy az egyik falu háborúban állt a szomszédjával?! Aki itt ágyúval rálőhetett a másikra, az csak török lehetett. Paks egész biztos, hogy soha nem állt háborúban a környező falvakkal, akkoriban az egész környéken csak parasztok és halászok éltek és Paks volt a kistérség központja. Itt csak a Rákóczi-szabadságharcban döröghettek ágyúk, de nem a városból lőttek, hanem a római erőd maradványain készített sáncból, ami a dunakömlődi Sánc-hegyen van.
    Támogatom a helyesbítés kérés ötletét!!!
    Habár nem értem, hogy Tihanyból kire lőttek volna ágyúval, de ott legalább él a legenda. A lényeg, hogy Paks nevét töröljék. Egyébként fent van a youtube-on 2 részben a teljes MythBusters rész és rögtön az elején említik is Paks nevét (de legalább hangsúlyosan S-t mond és nem SZ-t).
    Amúgy a videóban akácból készítik az ágyút, amit Magyarországra a XVIII. században hoztak be, és jóval keményebb, valamint nehezebben és lassabban megmunkálható, mint az őshonos fák. Vagyis akár egy nap alatt is el lehetett készíteni egy ilyet a középkorban.

    Gábor Paksról.

    http://www.youtube.com/watch?v=K2MkmTIaxjI&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=UK-IHFXKNM4&feature=related

    VálaszTörlés
  5. Paksiként kérdezem: ugyan Paksról hova az Úristenbe lőttek volna ágyúval? A túlpart legközelebbi települése, Géderlak is olyan messze van, hogy csak rendkívül tiszta időben látszik a település. Röviden szólva: a túlparton nincs is település, hisz konkrétan egy strand és egy sziget van ott.

    VálaszTörlés
  6. A faágyú nem paksi történet, hanem dunaszentgyörgyi. Fadd és Dunaszentgyörgy két egymáshoz közeli község (Pakstól délre kb. 10-15km-re) és a lakóik között évszázados ellentét van. A falusi legendák szerint Faddon építettek hamarabb templomot, amit a helyiek körbeástak, hogy Dunaszentgyörgyön ne hallják a faddi harangszót. A szentgyörgyiek ezt a templomot akarták lelőni egy fából készült ágyúval. Az ágyú persze felrobbant és körülötte többen meghaltak. Ekkor a falu elöljárója büszkén kidüllesztette a mellét és azt mondta: Ha nálunk ennyi halott van, mennyi lehet odaát?! Ezt a sztorit mind Dunaszentgyörgyön, mind Faddon szinte mindenki ismeri.

    VálaszTörlés