2009. április 30., csütörtök

Blogkészítés rejtelmei

Su Larsen pedzegette, hogy blogkészítéssel is lehet pénzt keresni. Nem mondom azt, hogy nem próbálom meg én is (hamarosan hirdetéseket is fogtok olvasni, juhééé), de úgy gondolom, ezt tovább kellene gondolni. Amit most olvastok, az az elmélkedésem a blogok készítéséről és ápolgatásáról.
Jó, blogot akarsz készíteni. De miről? Mi a célod a bloggal? Mert azt, hogy pénzt akarsz vele keresni, ezt felejtsd el, ne ez legyen az elsődleges célod. Miről akarsz írni?
Többféle blogot olvastam, de a többsége tematikus. Nem nagyon olvastam általános, megmutatom, ki vagyok blogot. Ilyet általában tinédzserek írnak, valamint az olyan polihisztorok, mint én vagy Zemlényi. Az én blogom nem tematikus, hanem bemutatkozó napló. Ez a blog rólam szól, mit csinálok, mit nézek, mit hallgatok... Mert ilyen vagyok én. A tematikus honlapok sokkal olvasottabbak...
Na jó, de mi legyen a téma? Annyi minden érdekelhet. Mondjuk sokat kirándulsz és fotózol, tehát csinálsz egy honlapot a fotózásról sok-sok természetfotóval, és ezt meg akarod mutatni. Vagy sok videót, amatőr munkákat csinálsz - felrakod őket a Youtube-ra, és a blogodra nyitsz egy ablakot. Vagy nagyon jól ismersz egy programot, pl. Photoshop, Maya vagy Linux, akkor arról írsz mindenféle ötleteket, útmutatókat. Vagy szereted a heavy metált, és írsz róla egy oldalt, mindenféle koncertekről, videókról és albumokról, amiket hallgattál és van véleményed róla. Vagy elégedetlen vagy egy dolog miatt, pl. álláskereső vagy, és nem tudod, hogyan csináld, tehát írsz egy blogot, hogyan próbálsz állást keresni... Annyi téma van, mint égen a csillag, neked csak rá kell jönnöd, miben vagy jó!
Megvan a téma, most jön a neheze, a jó cím. Merthogy az se ártana, ha a Google-ban megtalálnának. Egy jó címmel hamar megtalálnak. Nekem könnyű volt, mert ha valaki rákeres a nevemre, rögtön a blogomat találják meg az első oldalon. De mi a helyzet a tematikus oldalakkal? Nos ott már dolgozni kell! De egy jó cím és egy jó alcím ezen is segíthet.

Megvannak az alapok, ideje dolgozni. Regisztrálj jó helyen, ahol érdemes. A blog.hu-t javaslom, mert itt csak magyarok vannak, de a Blogger meg azért jó, mert sok külföldi oldal támogatja. Annyi plugin van, meg kiegészítés, hogy öröm nézni... 

Megvan az oldal, kezdj el írni! A blogírásra tekints úgy, mint egy másodállásra! Olvass blogokat és ami megragad, arról írj. Nézelődj a Youtube-on, hátha találsz a blogodra való valamit. Nézz körül a gépeden és ha jót találtál, akkor rakd ki a blogodra. Hass, alkoss és gyarapíts... mintha ezt a szlogent a blogírásra találták volna ki!
Ha készen vagy a cikkel, akkor találj rá jó cimkéket. Legyen egy vagy több általános címke, és egy, amiről maga a cikk szó. Pl. Klippek, Depeche Mode.

Ha azt hitted, hogy itt vége, akkor nagyon tévedsz. Az oldalt furmányosan reklámozni kell. Ebben segítségedre lehet a Twitter, a közösségi oldalak, MySpace, Iwiw, FaceBook, Ning - itt nemcsak érdemes megadni a blogod címét, hanem ezeken írnod is kell, éppen mit írtál. Olvass blogokat, amik a témádba vágnak, és merj hozzászólni - a hozzászólásodban ne felejtsd el megadni a blogod címét. 
Egy idő után az emberek kiváncsiak lesznek arra, hogy ki ez az arc, van-e blogja, és mit írhat a blogjában. A kíváncsi emberek megnézik az oldaladat, és ebből te azt realizálod, hogy van látogatottságod (Google Analytics). Ha még rá is kattintanak az oldaladon lévő hirdetésekre, akkor még örülhetsz is, mert az már pénzben realizálódik.
A fenti reklámozásnak van egy újabb jótékony eredménye: a Googleban a blogodra történő hivatkozások mutatkozni fognak a statisztikában. Ennek, és annak a ténynek, hogy folyamatosan írsz a blogodba feljebb és feljebb tornáz téged a listában.

Ezután már minden megy magától. Írsz, reklámozol, olvasol, hozzászólsz... Néha találd meg a stílusodat - és alakítsd ennek megfelelően az oldalt. Ha rutinos vagy, akkor ez beleépül a mindennapjaidba, és gyorsan megleszel vele. Ha még pénzt is kereshetsz vele, akkor meg pláne jó!

Végezetül: van egy mondás: blogolni jó! De el is lehet rontani. A magyarok hajlamosak rá, főleg azzal, hogy viccesen hozzászólnak valamihez (pl. első, második, harmadik - nem is beszélve az "egyél sünt" és "WTF" hozzászólásokról), vagy elkezdenek vitatkozni. Ne rontsd el. Légy korrekt, legyen stílusod, légy eredeti, add önmagad, és akkor nem fogod elrontani.

Kellemes blogolást kívánok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése